G-Tennis

Over G-Tennis

G-tennis is tennis voor mensen die in de reguliere tennisles door een beperking niet goed mee kunnen doen. Daarbij moet men denken aan mensen met een verstandelijke of emotionele beperking. Als club en KNLTB vinden we het belangrijk dat wat normaal kan, normaal moet gaan en wat speciaal moet, speciaal moet gaat. Bij onze club is er een speciaal aanbod voor G-tennissers, maar doen enkelen ook mee aan de gewone racketavonden/ toernooien. Bij LTC NOHN wordt er al ruim 12 jaar G-tennisles gegeven. Hiermee waren we de eerste vereniging in de provincie Groningen.

Bij het G-tennis staat plezier en gezelligheid voorop. G-tennis is goed voor de motoriek en voor het verbeteren van de conditie. Tegelijkertijd zie je dat het goed is voor de persoonlijke ontwikkeling zoals het zelfbeeld en de zelfredzaamheid.

De G-tennissers kunnen meedoen aan diverse evenementen.

Zo vindt er om het jaar de Special Olympics Nationale Spelen(SON) plaats. In het tussenliggende jaar zijn de Special Olympics Regionale Spelen (SORS) te Groningen. Voor data kunt u op de site van de Special Olympics kijken.

In het zelfde jaar als de SORS vindt het NK G-tennis plaats. Daarnaast zijn er nog enkele toernooien die samen met andere G-tennisverenigingen gehouden worden. We hebben goede contacten met de G-tennisverenigingen uit Groningen, Friesland en Drenthe.

Bij het G-tennis staat plezier in het spel voorop. Toch zijn er spelregels om het spel goed te laten verlopen. Tijdens de les is de trainer degene die de regels nagaat en hanteert. Op wedstrijden wordt dit gedaan door de scheidsrechter. Bij het unified-spel kan dit ook door de unified-partner worden gedaan. De unified -partner is een reguliere speler die samen met een G-tennisser speelt. Op wedstrijden wordt er ook naar het niveau van de spelers gekeken zodat er een goede indeling gemaakt kan worden. Meer over spelregels/ reglementen en de individuele vaardigheidstest vindt u op de site van de KNLTB onder het kopje G-tennis.

Verenigingen die geïnteresseerd zijn om ook aan deze activiteit te gaan deelnemen, kunnen contact opnemen met André Romp van LTC NOHN, via 06-51665052.

G-Tennisser van NOHN in het nieuws

Vier bijzondere topspelers van LTC NONH doen mee aan de Special Olympics Nationale  spelen 2014 Fryslân.

Special Olympics Nationale Spelen 2014 Fryslân (SONS 2014 Fryslân) is het nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 13, 14 en 15 juni komen circa 2.000 sporters in Friesland bijeen begeleid door circa 650 coaches. In de speelsteden Heerenveen en Sneek zullen zij een sportieve strijd met elkaar aangaan om de hoogste eer, het winnen van goud, zilver en brons.

De spelers Jarno de M, Bernard, Frank en Joyce hebben er zin in. Ze oefenen wekelijks onder leiding van André Romp en Jarno Nienhuis om de slag goed te pakken te krijgen. Het is wel even wennen want ze spelen op het grote veld met snelle ballen.

Onze spelers doen allemaal mee in het enkelspel. Jarno en Joyce doen samen mee in het gemengd dubbelspel en Frank speelt samen met zijn vader mee in het unified-toernooi.

Op vrijdagavond 13 juni is de openingsceremonie in het Abe Lenstrastadion te Heerenveen. Het ontsteken van het Olympisch vuur, het afleggen van de eed en de vlaggenparade met veel show en muziek zullen daar plaatsvinden.  Daarna wordt op zaterdag 14, en zondag 15 juni  bij NOMI te Sneek getennist. Dat gebeurt onder internationaal vastgestelde spelregels. Die wijken een beetje af van de regels die wij gewoon zijn. De Special Olympics-telling is bijvoorbeeld eenvoudiger en de voordeel/nadeel regel wordt niet gebruikt.

Natuurlijk is winnen bij Special Olympics-evenementen heel plezierig, maar meedoen is minstens zo belangrijk. Special Olympics wedstrijden worden gehouden met inachtneming van de Olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. De Special Olympicseed luidt dan ook: ‘Let me win. But if I can not win, let me be brave in the attempt’. Vrij vertaald: ‘Ik hoop dat ik win. Maar als ik niet win, dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan!’

Met dank aan Hilde Haringa, moeder van Joyce.

Back to top